Fw: Grannsamverkan Polisinfo 230626

carina.bjorklund1(a)polisen.se

OBS Nedan information fick jag från ett kontaktombud i Marstrand:

”Varning för ett nytt tillvägagångssätt när det gäller Bank-ID bedrägerier:

En bekant blev i dag Midsommarafton uppringd av en man som ringde från ”vårdcentralen” och erbjöd en återbudstid på måndag. Inledningsvis frågade han om den som svarade var den som han uppgav personnumret på. Han nämnde att hen skulle ha fått ett brev som hen inte hade svarat på och erbjöd sedan två tider varav en valdes. Då ville han att hen skulle legitimera sig med Bank-ID och eftersom min vän redan var misstänksam så avslutades samtalet då.

Ett lurigt tillvägagångssätt, särskilt om uppringningen sker en vanlig vardag, för om man sommartid ringer någon ”70plussare” finns det en ganska god chans att man träffar på någon som har en läkartid bokad och gärna vill få komma tidigare. Bra med en ryggradsreflex att inte använda Bank-ID på annans uppmaning”

Samma kontaktperson skrev sedan detta:

”Det är nära tjugo personer som på facebook Marstrands anslagstavla eller i kontakt med mig genom Grannsamverkan har skrivit om ungefär samma modus. Flera ska ha polisanmält detta.
Jag har inte själv blivit uppringd. Hörde talas om detta först via den person som jag skrev om i mitt meddelande till grannsamverkansgrupperna i går. I det fallet kände den uppringande till hennes personnummer. Visserligen inte så svårt att ta reda på, men …
De som jag har pratat med är alla listade på Kustens vårdcentral. Kanske gäller det alla?!”

SÅ var aktsam med ditt BANK ID.
Det är tyvärr många som på olika sätt försöka lura till sig pengar .

Carina Björklund
Polisinspektör
LPO Kungälv/Ale