Fw: Vardagsbrott 201001

—– Vidarebefordrat meddelande —–
Skickat: torsdag 1 oktober 2020 11:31:30 CEST
Ämne: Vardagsbrott
Hej
Här kommer utskick för september månad.
Som jag tidigare uppgett skriver jag inte om vissa brott som berör två för varandra kända parter då jag inte anser att det är av allmänt intresse utan endast rör dessa. I stort sett alla inkomna anmälningar som rör misshandel, hot och ofredande är sådana att det finns två kända parter och att man på ett eller annat sätt har någon form av relation och gärningspersonen alltså inte gett sig ”vem som helst på gatan”.

Skulle det däremot ske ett överfall, rån etc där någon ger sig på ett brottsoffer och dessa inte har någon relation kommer det med på dessa utskick-

Samma gäller trafikolyckor, finns ingen anledning att skriva om att en bil kört av vägen etc.Narkotikabrott förekommer en hel del i kommunerna – det är ju oftast för oss ( polisen) kända personer som ägnar sig åt denna kriminalitet.
Här tar vi gärna emot tips på ”gömmor”, försäljningsställen eller annat som kan hjälpa oss.

Som ni ser på listan är det otroligt många cykelstölder och bilangrepp. Det är tyvärr så att denna ”vardagsbrottslighet” är svår att få stopp på.

Här gäller det att inte lämna något – och då menar jag verkligen INTE något kvar i bilen som kan locka till slå sönder bilrutan för att stjäla.

Ni som har företagsbilar med mycket verktyg, som är väldigt  eftertraktat, kanske ska tänka till om var dessa bilar ska parkeras.

Belysning är alltid viktigt. Växlighet såsom träd och buskar ska inte skymma utsikten från bostäderna mot parkeringsplatser.

Rörelse – promenader – i området är alltid störande för tjuvar. Hundägare är ju ute och går i alla väder men även ni utan hund kan ju ta er en uppfriskande promenad i ert område iblandJ

 

I Ale har vi haft tre bostadsinbrott i Älvängen under september månad.

I Kungälv har det varit två. Ett i Kärna och ett inne i Kungälv.

TÄNK PÅ ATT det är nu som perioden med dessa brott ökar.
Försök att hjälpa varandra, tänk på att inte lämna en bostad mörk och utan tillsyn.
 
Ett brott som jag också ser förekommer ofta är olika former av bedrägerier. Det sker på många olika sätt.
Det viktiga är att ALDRIG, ALDRIG lämna ut några kontouppgifter och koder.
Får man fantasiska erbjudande som låter för bra för att vara sant – så gäller den gamla klyschan ” då är det inte sant”.
Tänk er noga för innan ni ” lockas” med på köp – händer ofta att folk beställer varor till otroligt bra priser och sedan kommer det ingen vara.

Oftast är det då ett företag i ett annat land och det är omöjligt att få tag på dessa.

Vanligt är nu också dessa romansbedrägeri där man via nätet får kontakt med någon som man börjar ha ett ”distansförhållande” med.
Efter ett tag behöver denna person ( som  skickat bilder på ”sig själv”  och sitt boende etc) pengar då han/hon råkat i akut kris med pengar.Och givetvis är just DU då den enda som kan hjälpa till.
När det kommer till pengar ska ni ”dra öronen åt er” – många har blivit helt barskrapade, sålt hus och gett bort alla sina besparingar.
Det gick ett tv program för ett tag sedan om just dessa bedragarna – väl värt att se.
– Ligger på SVT play: Lurad på kärlek & miljoner.

Ha det gott.

Vänligen
Polisinspektör Carina Björklund
Stöd-Service
Kungälv/Ale
Polisregion Väst
carina.bjorklund1@polisen.se
010-56 519 83